Steun ons en help Nederland vooruit

Standpunten overzicht

Veilig en vrij

Bij D66 staat de vrijheid om te kunnen doen en laten wat je wilt hoog in het vaandel. Maar je kunt niet vrij zijn zonder veiligheid. Veiligheid is een randvoorwaarde voor vrijheid. Criminaliteit stopt bovendien niet bij de gemeentegrens.

Arnhem scoort structureel hoog op de lijstjes met misdaad. Dit bestrijd je niet met symboolmaatregelen zoals de identificatieplicht, maar door de dingen te doen die echt werken. Hierbij hoort een sterke samenwerking tussen burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (de zogenaamde ‘driehoek’). De wens om de veiligheid te vergroten, mag verder niet zonder meer ten koste gaan van privacy. Proportionaliteit is hierbij een vereiste. D66 is terughoudend als het gaat om cameratoezicht. Dit is een inbreuk op de privacy van mensen. Op locaties waar veiligheidsproblemen erg groot zijn, ziet D66 wel een functie voor tijdelijk cameratoezicht. Het moet een middel zijn dat een meetbaar effect heeft en geen middel om een onveilig gevoel af te kopen.

Bij D66 staat de vrijheid om te kunnen doen en laten wat je wilt hoog in het vaandel. Maar je kunt niet vrij zijn zonder veiligheid.