Steun ons en help Nederland vooruit

Hans de Vroome

Wethouder

66 jaar

Telefoon: 06 - 533 50 705

Hans de Vroome (1954) kent de stad én de Arnhemse politiek als zijn broekzak. Hij woont sinds 1992 in Arnhem en zat de afgelopen 6 jaar in de gemeenteraad voor D66, waarvan de laatste 4 jaar als vicevoorzitter. Op de vraag waarom hij de politiek in wilde, komt een vastberaden antwoord:

“Omdat ik vind dat je een verantwoordelijkheid hebt als je denkt dat dingen anders of beter moeten. Ik wilde niet als de zoveelste bondscoach vanaf de zijlijn roepen wat er mis was.”

Hans groeide op in Groningen, studeerde in Tilburg, werkte een aantal jaren in Utrecht en kwam daarna in Arnhem terecht. “Daar waren we meteen op onze plek. Ik zeg wel eens: mensen, jullie weten niet half in wat een mooie stad we wonen!” Van huis uit is Hans verkeerskundige. Hij leidde verschillende openbaar-vervoerbedrijven en had een adviesbureau voor verkeersmanagement. Zijn politieke hart ligt echter bij cultuur, jeugd en onderwijs.

De basis

“Cultuur omdat ik denk dat dat de basis is van onze beschaving. Theater, literatuur, beeldende kunst, dans, film, muziek; cultuur laat mensen kijken naar dingen die anders zijn, naar mensen die anders zijn, naar verhalen. Dan ontstaat wederzijds begrip. En respect. Het mes snijdt aan meer kanten: een rijk cultureel aanbod is namelijk ook goed voor ondernemers en winkeliers. Het trekt mensen naar de stad. En het zorgt er voor dat bedrijven zich hier willen vestigen, omdat zij hun personeel een prettige woonomgeving kunnen bieden. ”

Cultuur moet, als het aan Hans de Vroome ligt, nog meer zichtbaar worden in de wijken. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de drie Nationale gezelschappen die Arnhem heeft: Introdans, Toneelgroep Oostpool en Het Gelders Orkest. “Ik heb Kogelvis gezien. Dat was een gezamenlijke productie van onze drie nationale gezelschappen. Indrukwekkend, wat een talent!”

Signalen opvangen

In de portefeuille van Hans de Vroome zitten ook de onderwerpen jeugdzorg en onderwijs. “De koppeling tussen onderwijs en jeugdzorg vind ik belangrijk. Scholen kunnen signalen opvangen als er iets niet goed gaat met een leerling. Door problemen vroeg te signaleren kun je erger vaak voorkomen”.

Hans de Vroome is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Spaarzame vrije tijd gaat op aan tuinieren, familiebezoek én bridgen. ”We spelen al jarenlang elke week bridge met studievrienden, waarmee we een verleden hebben opgebouwd. Dat zijn mooie, belangrijke contacten.” Hans beschrijft zichzelf als iemand die wil gaan voor rechtvaardigheid. “Je bent niet alleen op de wereld maar met z’n allen”. Verder ziet hij graag snel resultaat: “dat kan ook meteen mijn valkuil zijn, dat ik soms te snel wil.”

Tijd nemen

Hans de Vroome heeft verder nog in zijn portefeuille: erfgoed, evenementen, recreatie en toerisme, privacy, binnenstad en Gele Rijdersplein. Hij gaat de komende weken gebruiken om zich in te werken: “Ik wil overal zorgvuldig de tijd voor nemen. Al zijn er ook dingen die direct actie vragen. Het Museum Arnhem bijvoorbeeld, want als we dat willen behouden voor de stad moet het echt zo snel mogelijk weer open.”

Portefeuille

Beleidsterreinen Grote projecten
 • Cultuur en erfgoed
 • Onderwijs
  (incl. bibliotheek en volksuniversiteit)
 • Jeugd/Jeugdzorg
 • Evenementen
 • Toerisme en recreatie
 • Privacy
 • Project binnenstad
 • Project Gele Rijdersplein / Jansbeek boven water

Nevenfuncties

 • Penningmeester V.v.E. park Sonswijck 2 (4 uur per maand)
Meer van Hans de Vroome
Ik wil niet als de zoveelste bondscoach vanaf de zijlijn roepen wat er mis is. Als je denkt dat dingen anders of beter moeten dan heb je een verantwoordelijkheid.
- Hans de Vroome