Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 november 2021

Onderzoek het opkopen van huurwoningen

De huizenmarkt in Arnhem moet van het slot. Het college maakt een begin door kopers van een huis te verplichten zelf in het huis te gaan wonen, de zogenoemde zelfbewoningsplicht. Maar er moet meer gebeuren, vindt de fractie van D66. Daarom wil D66 dat het college onderzoekt of huizen van beleggers teruggekocht kunnen worden.

Betaalbaar
De gemeente kan zo helpen huizen weer betaalbaar te maken. De gemeente kan daarbij samenwerken met woningcorporaties. Als de huurder opzegt, kan het huis worden doorverkocht als betaalbare koopwoning. Ook deze huizen moeten dan door de koper zelf bewoond worden. Fractievoorzitter Mattijs Loor van D66: ‘In Arnhem zijn heel veel betaalbare koopwoningen opgekocht door beleggers om er huurwoningen van te maken. Het is goed dat het college daar paal en perk aan wil stellen met een zelfbewoningsplicht. Wij willen een stap verder gaan: een deel van de huizen van beleggers moet weer op de markt komen voor een betaalbare prijs.’

Het voorstel werd verworpen door de gemeenteraad op 10 november tijdens de begrotingsvergadering.