Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 november 2021

In Arnhem wordt straatintimidatie verboden

Straatintimidatie wordt voortaan verboden in Arnhem. De fracties van SP, D66 en VVD in Arnhem dienen vandaag een voorstel in om dat mogelijk te maken. Daarmee wordt Arnhem de eerste stad in Gelderland die straatintimidatie strafbaar stelt via een lokaal verbod, in afwachting van wetgeving tegen straatintimidatie. Landelijke wetgeving volgt naar verwachting na 2023.

Sabine Andeweg, raadslid voor D66 in Arnhem: ‘Straatintimidatie is een hardnekkig probleem. De schuld wordt vaak bij vrouwen zelf gelegd: “Als je zo’n kort rokje draagt, dan vraag je er gewoon om.” Straatintimidatie gaat niet over wat je draagt, het gaat over macht. Het is niet onschuldig: vrouwen, maar ook mensen uit de lhbti gemeenschap, voelen zich er onveiliger door. Daders moeten worden teruggefloten.’

Sarah Dobbe, raadslid voor de SP in Arnhem: ‘Tweederde van de vrouwen en meisjes in Arnhem krijgt te maken met seksueel overschrijdend gedrag op straat. Dat is een enorm probleem. Naroepen, in het nauw drijven of achtervolgen. Het is niet normaal. Straatintimidatie maakt vrouwen en meisjes onvrij en dat moet afgelopen zijn.’

Omdat straatintimidatie op dit moment nog niet verboden of strafbaar is, zijn verschillende gemeenten bezig met een lokaal verbod, geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Eerder werd Rotterdam door de rechter teruggefloten vanwege het lokale ‘sisverbod’, dat in strijd met de vrijheid van meningsuiting zou zijn. De gemeente Alkmaar heeft een andere manier gevonden om een lokaal verbod in te voeren dat wel juridisch standhoudt. Het lokale verbod in Arnhem is daarop gebaseerd.

Raadsleden Dobbe van de SP en Andeweg van D66 namen eerder al het initiatief voor een lokale aanpak tegen straatintimidatie, waaronder een meldpunt, voorlichting en aandacht voor het probleem op Arnhemse scholen.