Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 november 2021

Gevaarlijk achterstallig onderhoud melden moet veel makkelijker worden

Sommige huurhuizen in Arnhem zijn zo verwaarloosd dat de gezondheid van de bewoners in gevaar komt. Dan kan de gemeente ingrijpen, als de eigenaar van het huis er niets aan doet. Maar waar moeten burgers het achterstallig onderhoud melden? ‘De gemeente maakt het inwoners moeilijk om zo’n handhavingsverzoek in te dienen’, zegt fractievoorzitter Mattijs Loor van D66. Op de website van de Omgevingsdienst staat geen formulier waarmee je dit kunt melden. ‘Dat maakt bewoners van huurhuizen kwetsbaar.’

Rechtstreeks melden
Daarom wil D66 dat mensen rechtstreeks via de website en de Fixi-app ernstige bouwkundige problemen aan hun huis kunnen melden. Ze moeten ook gewoon het telefoonnummer van de gemeente kunnen bellen. Als de gezondheid van de bewoners in gevaar is, zoals bijvoorbeeld bij schimmelwoningen, kan de gemeente boetes opleggen aan de eigenaar van het huis. Als de eigenaar niet wil meewerken kan de gemeente het huis zelf herstellen en de schade verhalen op de eigenaar.

De gemeente heeft al eens gezegd dat ze het melden van schimmelwoningen makkelijker wil maken. Maar er is nog niets gebeurd. Er is al extra geld beschikbaar voor handhaving. Maar er gebeurt pas echt iets aan slecht onderhoud als mensen eenvoudig een melding kunnen doen, verwacht D66.