Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 13 september 2021

D66-Raadslid Susan van Ommen opent kinderzwerfboekstation in het Stadhuis

Van alle Nederlanders is ongeveer 11% laaggeletterd. In Arnhem alleen al zijn dat er bijna 30.000! Deze mensen hebben moeite met lezen en schrijven, en daardoor ook met andere dingen, zoals rekenen en computers gebruiken. Een goede taalvaardigheid is een voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Wie veel leest, heeft ook een betere taalvaardigheid. Kinderen die goed kunnen lezen, hebben later meer succes op school. Daarom start raadslid Susan van Ommen een Kinderzwerfboekenstation in het stadhuis, om alle Arnhemse kinderen aan het lezen te krijgen.

Een kinderzwerfboekstation is een plek waar kinderen gratis boeken kunnen halen om te lezen. Je vindt de stations bijvoorbeeld op een school, in een sportkantine, of in de wachtkamer van een huisarts. Kinderzwerfboeken zijn boeken die door het land ‘zwerven’ van kind naar kind. Deze boeken zijn van alle kinderen. Je herkent ze aan de sticker op de kaft. Er zijn in het zwerfboekstation boeken voor kinderen van alle leeftijden, van 0 – 18 jaar. Boeken om zelf te lezen en boeken om voor te lezen. Als het boek uit is, kun je het doorgeven, of weer inleveren bij een zwerfboekstation. Er zijn stations door heel Nederland. Als je de code van het boek invult op de website https://kinderzwerfboek.nl/ kun je het boek volgen. Je kunt ook zelf een boek laten zwerven. Op de website kun je gratis stickers aanvragen voor op het boek.

Lezen tegen laaggeletterdheid
Er zijn veel kinderen die thuis niet lezen, omdat er geen geld is om boeken te kopen. Terwijl lezen juist zo belangrijk is voor de taalvaardigheid. En die taalvaardigheid gaat in Nederland al jaren achteruit. Susan van Ommen: ‘Als docent Nederlands weet ik hoe belangrijk lezen is. Wie niet goed kan lezen, heeft moeite met heel veel dingen in het dagelijks leven. Hoe meer en beter mensen kunnen lezen, hoe minder laaggeletterden er zullen zijn.’ Want wie als kind al graag leest, zal dat later vaak ook doen, blijkt uit onderzoek. Jong geleerd is oud gedaan dus, als het om lezen gaat. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen het leuk vinden om te lezen. Susan van Ommen: ‘Stapels boeken heb ik vroeger verslonden. Ik gun elk kind het leesplezier wat ik als kind had en hoop daar op deze manier aan bij te dragen.’ Voor het zwerfboekstation zamelde Van Ommen boeken in bij bekenden. Ook Bibliotheek Rozet en De Arnhemse Kinderboekwinkel doneerden boeken.

Officiële opening door de burgemeester
Op woensdag 6 oktober is het de start van de Kinderboekenweek en Nationale Kinderzwerfboekdag. Burgemeester Marcouch van Arnhem opent op deze dag om 14.45 uur het kinderzwerfboekstation officieel, samen met een kinderambassadeur. De Arnhemse illustrator Natalie Kuypers leest hierbij voor uit het boek ‘Een goudvis in de zee’, waarvoor ze dit jaar de illustraties maakte. Het kinderzwerfboekstation staat naast de balies in de publiekshal van het Stadhuis. Tijdens openingstijden van het stadhuis kan iedereen hier terecht. Ook de officiële opening door de burgemeester is voor iedereen toegankelijk.