Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 22 juli 2021

Grote stadsvernieuwing in vijf wijken in Arnhem Oost

Ome Joop's Tour

De komende achttien jaar gaat de gemeente  vijf wijken in Arnhem Oost helpen verbeteren. Het gaat om Malburgen, Presikhaaf, Geitenkamp, Het Broek en Klarendal. “De laatste stadsvernieuwing van Arnhem gaat van start”, aldus D66-fractievoorzitter Mattijs Loor.

Waardering
De plannen voor Arnhem Oost gaan zorgen voor betere huisvesting, een mooie, groene openbare ruimte, meer werk, betere gezondheid en meer welbevinden en veiligheid. Voor de openbare ruimte en de verduurzaming van ruim 1.700 huizen heeft het college 25 miljoen euro gekregen uit het Volkshuisvestingsfonds van de Rijksoverheid. Het Rijk waardeert de plannen van Arnhem voor Oost als zeer goed.

D66 wil dat de gemeente ook het onderwijs stevig aanpakt. Denk daarbij aan kleinere klassen, meer begeleiding en buitenschoolse activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Loor vroeg het college om niet te treuzelen bij het maken van deze plannen: “Maak de plannen zo goed dat het Rijk niet anders kan dan geld overmaken.” Het college werkt de plannen nog voor de verkiezingen verder uit en rekent op meer geld uit Den Haag voor heel Arnhem Oost.

Om te voorkomen dat de leefbaarheid in andere wijken achteruit gaat is op verzoek van D66, PvdA en GroenLinks een plan gemaakt om de leefbaarheid in heel Arnhem in de gaten te houden. Dat doet de gemeente in overleg met bewoners. Zo voorkomt de gemeente dat straks weer ergens anders grootschalige stadsvernieuwing nodig is.

Nu beginnen
Om richting te geven aan de plannen, diende D66 een hele rits moties in. Zo vraagt D66 om nu al ruimte te maken voor kleinere klassen. Ook wil D66 snel een verlengde schooldag invoeren. Kinderen die het thuis moeilijk hebben, kunnen zich dan ook na schooltijd ontwikkelen. Ze krijgen huiswerkbegeleiding, sport, spel en cultuur aangeboden. Om te zorgen dat scholen en andere maatschappelijke organisaties hun werk goed kunnen doen, moet de samenwerking tussen wijkprofessionals makkelijker worden gemaakt. Fractievoorzitter Mattijs Loor: “Er is heel veel te doen in deze wijken. We moeten vandaag beginnen en alle betrokkenen helpen resultaten te bereiken.”