Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 juli 2021

Arnhem geeft sekswerkers alsnog coronasteun

Als er een groep is, die hard werd getroffen door de coronacrisis, zijn het wel de sekswerkers. Ze mochten heel lang niet werken. Ook konden ze vaak geen financiële steun krijgen van de overheid. De gemeente Arnhem gaat deze sekswerkers nu toch geven waar ze recht op hebben.

 

Sekswerk is werk
Door de coronamaatregelen mochten sekswerkers lange tijd niet werken. Zelfs langer dan mensen die werken in andere contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten en tatoeëerders. En in Arnhem was de burgemeester ook strenger dan de burgemeesters in andere steden: in Nijmegen was de tippelzone geopend, terwijl die in Arnhem gesloten bleef. Hierdoor werden Arnhemse sekswerkers gedwongen om illegaal te werken, waarmee hun veiligheid in gevaar kwam.[1] D66 vroeg daarom aan burgemeester Marcouch om de tippelzone zo snel mogelijk weer open te doen, maar dat deed hij niet. Overleg over hoe sekswerk met aanpassingen toch zou kunnen, was er niet. Terwijl sekswerkers zelf ook geen corona willen en dus wel degelijk van alles doen om besmettingen te voorkomen.
Sekswerkers hebben dezelfde rechten als andere werknemers. Hen anders behandelen is discriminerend.

Beter laat dan nooit
Sekswerkers konden vaak geen aanspraak maken op coronasteun, omdat de meeste regelingen niet gelden voor de individuele sekswerkers[2]. Dat is niet eerlijk en daarom diende D66 samen met de SP een voorstel in om deze sekswerkers toch te helpen. Dat voorstel werd vandaag – beter laat dan nooit – aangenomen. En met terugwerkende kracht, dus de Arnhemse sekswerkers die eerder geen recht hadden op geld, kunnen zich nu alsnog melden bij de gemeente. Sekswerkers die er niet uit komen met de gemeente, of tegen problemen aanlopen, mogen contact opnemen met D66-raadslid Susan van Ommen.

 

[1] Arnhemse tippelzone door corona dicht, Wendy wanhoopt: ‘Ik heb al weken nauwelijks gegeten’ | Arnhem | gelderlander.nl

[2] Hulpgids sekswerk en corona | Sekswerkexpertise