Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 16 maart 2021

Zorgen over privacy parkeren in Arnhem

Privacy

D66 maakt zich zorgen over de privacy van mensen die parkeren in Arnhem. Binnenkort start de gemeente met het elektronisch controleren van betaald parkeren. Een scan-auto rijdt door de straten en controleert aan de hand van kentekens of de automobilist betaald heeft voor zijn parkeerplek.

De gemeente bewaart de versleutelde gegevens maximaal 48 uur, maar D66 vindt dat te lang. Liefst een paar minuten na de controle moeten de gegevens worden weggegooid. ‘Je moet als burger uit de sleepnetten van de overheid kunnen blijven’, zegt raadslid Maarten Venhoek. ‘Zeker nu we weten dat de overheid soms onzorgvuldig met persoonsgegevens omgaat.’ Hij doelt op datadiefstal door medewerkers van de GGD. Verder wil D66 dat het systeem goed werkt voordat het wordt ingevoerd: in Arnhem moet een controleur op de fiets achter de scanauto aanrijden om gehandicaptenkaarten op te sporen. Die worden nu nog gemist door de scanauto.

Zorgen over privacy parkeren in Arnhem

Weggooien
Wethouder Van der Zee gaf aan dat hij de gegevens zo snel mogelijk weggooit, maar dat het uitvoeringsbedrijf de gegevens moet bewaren tot het einde van de dag. Zo kan het bedrijf controleren of de gegevens goed naar het kantoor zijn verstuurd die de boetes oplegt. Venhoek vindt dat geen goed idee: ‘Die paar boetes die we niet kunnen uitschrijven moeten we maar op de koop toenemen’. Hij diende een motie in om de bewaartijd van privacygevoelige informatie tot het absolute minimum te beperken. De motie ‘vijftien minuten is genoeg’ werd aangenomen.

D66 wil dat de opbrengsten van de scanauto, maar liefst 6 ton extra, worden ingezet om de fiets ruim baan te geven in Arnhem. Voor de accentnota Fiets was tot dusver geen geld, maar met de opbrengsten van het scanparkeren krijgt de fiets de wind in de rug. De motie hierover werd aangenomen. Zo zorgt D66 dat een matig voorstel een mooie uitkomst krijgt: met ondersteuning wordt de fiets het snelste vervoermiddel in de stad.