Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 16 maart 2021

Diversiteit in de stad te zien in de straatnamen

Nieuwe straten krijgen vanaf nu vaker de naam van zwarte en vrouwelijke helden. Dat past bij de diverse stad: maar liefst een derde van de Arnhemmers heeft een migratieachtergrond. Toch staat op de meeste straatnaamborden een witte man. Maar 5 procent van de straten is genoemd naar mannen van kleur. Dertig procent van de straten is voor vrouwen, waarvan maar 2 procent voor vrouwen van kleur.

Arnhemmers zijn blij met het voorstel. Twee insprekers op de politieke avond van 20 januari 2021 stelden moderne helden voor: Theo Bos van Vitesse en diacones Johanna van Ness. De Arnhemse mevrouw Den Uijl stelde voor jongeren informatie te laten zoeken bij de nieuwe straatnamen. Die informatie wordt bekend gemaakt op straat en op de gemeentewebsite. Dat vonden de raadsleden een goed idee: ‘Fantastisch voorstel’, zei raadslid Patrick van Iperen van D66. ‘Ze leren hun geschiedenis en hun eigen plek daarin kennen.’ Een motie om het onderwijs te betrekken bij de uitvoering van het straatnamenplan werd door de raad aangenomen.

Diversiteit in de stad te zien in de straatnamen

De straatnamen van Arnhem moeten passen bij de diversiteit van de stad en bij haar geschiedenis. De verschillen in de samenleving moeten terug te zien zijn in de straatnamen. Zo zie je mensen op wie je wilt lijken. Het raadsvoorstel van D66 over de nieuwe straatnamen is in goede samenwerking met GroenLinks, ChristenUnie, Denk, Verenigd Arnhem en PvdA vastgesteld en werd met grote meerderheid aangenomen. Indiener Susan van Ommen: “Ik ben hier blij mee. Als je door een straat loopt die is vernoemd naar een nieuwe held, kijk je toch even wat die held voor de stad of de wereld heeft gedaan. We denken zelf aan voorvechters van gelijkheid en mensenrechten. Ik weet zeker dat dit goed is voor het zelfvertrouwen van vrouwen en mensen van kleur.”

Wange van Bali
Straatnamen vertellen nu vaak maar één kant van het verhaal. In het Arnhems Broek bijvoorbeeld zijn de straten genoemd naar mensen uit het koloniale verleden. Insprekers Pompadó Martha, kunstdocent, en hoogleraar koloniale geschiedenis Remco Raben maakten duidelijk dat het koloniale verleden voor heel veel mensen geen geschiedenis is. Hij noemde als voorbeeld de Black Lives Matter-beweging. Martha vertelde dat zijn achternaam een slavennaam is. Het is goed om de andere kant van de geschiedenis op straat te laten zien, zei hij: ‘Je moet elkaars pijn zien om van elkaar te leren.’

Leren van de geschiedenis
Daarom wil D66 meer uitleg bij bestaande straatnamen, zowel online als op straat. Dan kun je ook lezen over de wandaden van Nederlandse zeehelden uit de zeventiende eeuw. De gemeente kan op alle nieuwe borden een QR-code zetten met een link naar de webpagina.  Susan van Ommen: ‘Zo kunnen we beter van onze ingewikkelde geschiedenis leren.’ Bij het bedenken van nieuwe straatnamen werkt de gemeente samen met inwoners en groepen als De Bovengrondse, Dare to Decolonize en Erfgoed Gelderland.

Kijk hier naar de video op youtube.