Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 februari 2021

Zorgen over privacy bij parkeren in Arnhem

D66 maakt zich zorgen over de privacy van mensen die parkeren in Arnhem. Binnenkort start de gemeente met het elektronisch controleren van betaald parkeren. Een scan-auto rijdt door de straten en controleert aan de hand van kentekens of de automobilist betaald heeft voor zijn parkeerplek.

De gemeente bewaart de versleutelde gegevens maximaal 48 uur, maar D66 vindt dat de gemeente die gegevens zo snel mogelijk moet weggooien. Liefst een paar minuten na de controle. ‘Je moet als burger uit de sleepnetten van de overheid kunnen blijven’, zei raadslid Maarten Venhoek tijdens de politieke avond van 4 februari 2021. ‘Zeker nu we weten dat de overheid niet altijd even zorgvuldig met persoonsgegevens omgaat.’ Hij verwees daarmee naar datadiefstal door medewerkers van de GGD.

Weggooien

Wethouder Van der Zee gaf aan dat hij de gegevens zo snel mogelijk weggooit, maar dat het uitvoeringsbedrijf de gegevens moet bewaren tot het einde van de dag. Zo kan het bedrijf controleren of de gegevens goed naar het kantoor zijn verstuurd dat de boetes oplegt. Venhoek vindt dat geen goed idee: ‘Die paar boetes die we niet kunnen uitschrijven moeten we maar op de koop toenemen’. Hij bereidt een motie voor om de bewaartijd van privacygevoelige informatie tot het absolute minimum te beperken.

Ook wil hij van de wethouder de verzekering dat betalen met contant geld mogelijk blijft, zodat mensen altijd relatief anoniem kunnen parkeren. De wethouder heeft dat toegezegd, maar voor de zekerheid legt Venhoek dat vast in een amendement.