Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 23 februari 2021

College moet jongeren met schulden nu helpen

Door de coronacrisis raken veel jongeren hun bijbaan kwijt en komen in financiële problemen. Nu al hebben zo’n 5000 Arnhemse jongeren problematische schulden, soms van tienduizenden euro’s. Toch hebben in de eerste 3 kwartalen van 2020 slechts vijf jongeren een schuldenregeling afgesloten en waren er slechts 6 regelingen in gang gezet met hulp van het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Dat vindt de fractie van D66 veel te weinig.

Het Arnhemse college van B&W moet jongeren met schulden zo snel mogelijk opsporen, vindt D66. Het college geeft zelf aan die ambitie ook te hebben: het college wilde vorig jaar 150 jongeren de weg wijzen naar schuldhulpverlening. Ook heeft het college de werkwijze van het JPF aangepast, zodat het meer jongeren kan helpen bij het aflossen van hun schulden. Honderden jongeren met schulden hebben zich gemeld. Toch kwamen zij niet in een traject terecht. D66 wil weten waarom.

Zorgeloze toekomst
D66 stelt nu schriftelijke vragen. Ze wil weten wat het college gaat doen om de jongeren toch te bereiken. Vindt het college ook dat jongeren zo snel mogelijk geholpen moeten worden? Zo lopen de schulden niet uit de hand en kunnen jongeren zonder zorgen aan hun toekomst beginnen. De coronacrisis maakt een oplossing voor het probleem urgenter.

Het Jongeren Perspectief Fonds helpt jongeren door schulden over te nemen. Dit fonds doorbreekt de vicieuze cirkel bij jongeren met schulden. Onder voorwaarden neemt het schulden over. Zo loopt de schuld niet verder op en voorkom je extra incassokosten en boetes. Bij die voorwaarden hoort de plicht voor jongeren weer iets van hun leven te maken door het volgen van een opleiding of het zoeken van werk. De gemeente heeft hiervoor 1,25 miljoen euro beschikbaar.

Moeilijk te bereiken
Het college geeft aan dat ze jongeren moeilijker kan bereiken door de coronaregels. Ook zouden er veel jongeren ‘zonder perspectiefwens’ zijn. D66 dringt er voor de derde keer in twee jaar op aan dat het college serieus aan de slag gaat met schuldhulpverlening voor jongeren. Wat doet het college om jongeren toch te vinden? En waarom zijn er volgens het college zoveel jongeren ‘zonder perspectiefwens’? De gemeente heeft een cruciale verantwoordelijkheid voor jongeren met schulden. D66 vindt het zeer zorgelijk dat het college deze jongeren nog steeds niet goed weet te bereiken.

 

Lees hier de schriftelijke vragen aan het college