Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 12 december 2020

Stop menstruatiearmoede

Gratis menstruatieproducten voor wie het nodig heeft. Dat is het doel van de motie die D66 raadslid Patrick van Iperen op woensdag 9 december aankondigde bij de behandeling van de Arnhemse Armoede-agenda. “Het kan niet zo zijn dat mensen door iets natuurlijks als menstruatie aan de zijlijn staan”, stelt Van Iperen.

Een op de tien meisjes en vrouwen in Nederland hebben wel eens geen geld om menstruatieproducten aan te schaffen. Zij komen daardoor uit schaamte buiten de maatschappij te staan. Meisjes die spijbelen. Vrouwen die niet kunnen werken zonder vrees voor zeer ongemakkelijke situaties.

Schotland gidsland

D66 wil dat iedereen volwaardig mee kan doen. “Hoe kan het dat dit in een welvarend land een probleem is?” vraagt Van Iperen. “Iedereen die menstrueert moet altijd toegang hebben tot menstruatieproducten.” In navolging van Schotland klinkt ook hier de roep om menstruatieproducten beschikbaar te stellen aan wie het nodig heeft.

Stop menstruatiearmoede

In de motie ‘Stop menstruatiearmoede’ vragen D66, PvdA, GroenLinks, Denk, SP, AOP en Arnhem Centraal aan de wethouder om te onderzoeken hoe alle Arnhemmers die hiermee kampen geholpen kunnen worden. Op woensdag 16 december stemt de raad in met het verzoek. Van Iperen: “Het zou mooi zijn dit op internationale vrouwendag geregeld te hebben.”