Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 december 2020

Geef jongeren perspectief in coronatijd

Coronadebat - Op weg naar een anderhalvemetersamenleving?

Met de ingang van de nieuwe lockdown is aandacht voor de gevolgen van corona extra relevant. D66 raadslid Susan van Ommen vroeg in de raadsvergadering van 16 december samen met PvdA en CDA aandacht voor de jongeren.

Het is al even geleden, maar probeer eens terug te denken aan toen je jong was. Nog op de middelbare school, of net begonnen aan een vervolgopleiding. Voor mij betekende die tijd: voor het eerst een relatie, voor het eerst zonder ouders op vakantie, en elk weekend werken in de horeca. In je jonge jaren probeer je (soms stiekem) dingen uit en daardoor ontdek je hoe de wereld in elkaar zit, en belangrijker nog, wie jij zelf bent.
Stel je nu eens voor dat je nu jong bent. Klaar om de wereld te ontdekken, alleen de wereld zit – letterlijk en figuurlijk – op slot. Je bent je bijbaantje kwijt, je voetbalwedstrijden zijn afgelast en je kunt je vrienden niet meer zien. Je hebt maar eens per week een dag school; de rest van de tijd zit je achter een beeldscherm. Vanaf januari moet je stage lopen, maar er zijn geen stageplekken. Je maakt je ernstige zorgen; want wat nou als je straks een negatief bindend studieadvies krijgt?

Onze jongeren hebben het zwaar, heel zwaar. “Ik maak me er oprecht zorgen over. Wekelijks spreek ik radeloze ouders of heb ik op school huilende studenten voor mijn neus. Het probleem wordt echt enorm onderschat”, aldus raadslid Susan van Ommen. Jongeren hebben minder direct last van corona – ze lopen minder fysieke gezondheidsschade op – maar door de maatregelen is wel hun hele leven en toekomstperspectief veranderd. Ze maken zich zorgen over hun opleiding, werk en financiën, ze kunnen hun opa’s en oma’s niet meer zien, ze missen fysiek en sociaal contact, en als er thuis spanningen of problemen zijn, is er geen enkele uitweg. En niemand weet wanneer het weer ‘normaal’ wordt, en of dat ooit gebeurt. En dan deze week weer een lockdown. Dit heeft ernstige gevolgen. De GGD meldde al eerder dat er een toename is van angst- en depressieklachten onder jongeren. Het AD meldt afgelopen week dat het aantal jongeren met suïcidale gedachten toeneemt en dat meer jongeren aan de drugs raken. Zelfmoordhulplijn 113 wordt veel vaker dan voorheen gebeld; in maar liefst de helft van de gevallen door jongeren. Dit zijn alarmerende berichten.

Susan van Ommen: “Het is goed dat we in Arnhem inzetten op het verkleinen van leerachterstanden. Maar er is meer nodig dan dat. Niet alleen eenmalig een activiteit met oud&nieuw om rellen of illegale coronafeestjes te voorkomen, maar een structurele oplossing, die jongeren weer wat perspectief biedt”. Ook de VNG riep hier afgelopen week toe op. Reden voor D66 om aan de bel te trekken en, mede namens de PvdA en het CDA, het college op te roepen om snel en structureel meer activiteiten te voor jongeren te organiseren, ook, of misschien wel juist nu. Het college antwoordde hierop dat er een plan (vergelijkbaar met Zomer in Arnhem) klaarligt met allerlei activiteiten en dat die zoveel mogelijk als kan binnen de geldende regels, doorgaan. Hierbij zal er worden samengewerkt met maatschappelijke partners in de stad. Er zal extra aandacht zijn voor de jongeren met een klein netwerk, die het meest leiden onder eenzaamheid en de jongeren in kwetsbare posities.