Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 september 2020

Meer verkrachtingsmeldingen, minder aangiftes?

Er is een forse toename van het aantal slachtoffers van een verkrachting in Nederland. D66-raadslid Sabine Andeweg wil van het college weten of dit ook in Arnhem het geval is. Uit een onderzoek van Investico blijkt dat het aantal slachtoffers dat een verkrachting bij de politie meldt in 7 jaar is gestegen met 60 procent.

Opvallend genoeg hebben deze meldingen niet geleid tot een toename van het aantal aangiften, het aantal rechtszaken of het aantal veroordelingen. Uit cijfers van de Nationale Politie blijkt dat het aantal aangiftes vanuit een melding gedaald is van 49% in 2015 tot maar 38% in 2019. “Er groeit een kloof tussen verkrachtingsmeldingen en aangiften”, constateert de fractievoorzitter. “Is dit ook in Arnhem het geval?”

Aangifte ontmoedigd?

Een oorzaak kan liggen in het feit dat slachtoffers aangeven door de zedenrechercheurs ontmoedigd worden aangifte te doen, vanwege de lage kans op een succesvolle vervolging. De D66-ster vraagt het college nu hoe de zedenrecherche in Arnhem die gesprekken aangaat. “Zijn zedenrechercheurs zich bewust zijn van de impact van deze gesprekken op slachtoffers?”

Landelijk zou er een tekort zijn aan zedenrechercheurs. “Speelt dit ook in Arnhem?”, vraagt Andeweg het college. “En als dat zo is, wat is daarvan de impact op de gesprekken met slachtoffers, het onderzoeken van zaken en het vervolgen van daders?”

Documenten