Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 26 augustus 2020

Meer inzet voor de rookvrije generatie

Arnhem kan en moet meer doen voor een rookvrije generatie, stelt D66 raadslid Patrick van Iperen. “Zien roken doet roken, en dat moeten we doorbreken”, benadrukt Van Iperen. “De nieuwe landelijke regels maken ook in Arnhem nieuwe stappen mogelijk.” Daarom vraagt hij het college naar haar inzet om roken en rookoverlast tegen te gaan.

Scholen en omgeving

Vanaf 1 augustus moeten alle schoolpleinen en andere onderwijsterreinen in Nederland rookvrij zijn. Om overlast van rokers in de buurt tegen te gaan moet ook een verbod in de directe omgeving mogelijk worden. “Het ROC RijnIJssel en hun buurtbewoners vragen hier al om”, verklaart Van Iperen. “En terecht, we willen geen rookgordijn om het schoolplein.”

Trein én bus

Op 1 oktober verdwijnen alle rookzones en zuilen op treinstations. Ook dit is een stap voorwaarts voor alle jongeren en studenten die dagelijks gebruik maken van het OV. Des te vreemder is het dat bushaltes niet rookvrij zijn, en dat rokers op sommige locaties zelfs gefaciliteerd worden met speciale afvalbakken. Van Iperen: “Hiermee geef je het verkeerde signaal af, zowel aan kinderen en jongeren als aan alle andere reizigers.” De D66’er stelt voor om net als de treinperrons ook de bushaltes rookvrij te maken.

Sportaccommodaties

Het Arnhemse college werkt al aan het rookvrij maken van sportaccommodaties. Helaas is dat nog niet overal gelukt. Ook hier wil het D66 raadslid weten welke mogelijkheden er zijn om alle sportaccommodaties rookvrij te maken, en hoe snel het college dit voor elkaar krijgt. Want sporten en bewegen moet kunnen in een zo gezond mogelijke omgeving.

Documenten