Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 8 juli 2020

Lobby voor behoud inburgeringsonderwijs bij ROC’s

Arnhemse wethouders gaan in Den Haag lobbyen voor behoud inburgeringsonderwijs bij het ROC. Dat zegde wethouder Bouwkamp toe op vragen van D66 raadslid Susan van Ommen. “Het ROC is een belangrijke aanbieder van inburgeringsonderwijs,” verklaart Van Ommen, “dit mag niet ten onder gaan omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen mogen aanpassen.”

Onlangs berichtten Trouw en NOS dat ROC’s in Nederland bang zijn dat ze vrezen te moeten stoppen met het aanbieden van taallessen aan inburgeraars. Door corona kunnen de ROC’s nu geen inburgeringsonderwijs geven, maar ze maken hiervoor wel kosten.

Geen alternatief

Door corona is het vrijwel onmogelijk geworden om taalles te geven aan inburgeraars. Online onderwijs kan niet omdat de mensen vaak geen toegang tot een computer of internet hebben. Ook moeten de inburgeraars iedere les fysiek een handtekening zetten voordat een ROC de kosten kan declareren bij DUO. En schuiven in de begroting mogen de ROC’s niet, omdat deze kosten en het reguliere onderwijsgeld van de wet gescheiden moeten blijven.

Betrouwbare partner

Juist in het ROC zijn leren en werken goed te combineren, zoals bedoeld in de inburgeringswet. Als grote aanbieder van inburgeringsonderwijs zijn ROC’s belangrijke en betrouwbare samenwerkingspartners van gemeenten. Zeker gezien er in de wereld van taalcursussen voor inburgeraars veel ‘cowboys’ en fraudeurs actief zijn. “Des te belangrijker dat ROC’s dit blijven doen” benadrukt Van Ommen. Samen met GroenLinks riep zij op 8 juli het college op om namens Arnhem bij de minister aan te dringen een snelle oplossing te vinden voor dit probleem.