Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 30 april 2020

D66 verwacht veel meer schulden door corona-crisis

Arnhem moet voorbereid zijn op een toestroom van inwoners met problematische schulden. Dit is een logisch gevolg van de maatregelen tegen corona en de daaruit voortvloeiende recessie. Tegelijkertijd lijdt de dienstverlening en bereikbaarheid van de gemeente onder diezelfde maatregelen. D66 raadslid Sabine Andeweg is er niet gerust op en wil van het college weten hoe het zich hier op voorbereidt. “Mensen in nood hebben juist behoefte om snel en goed geholpen te worden”, stelt Andeweg. “Zowel telefonisch als digitaal, maar ook aan het loket in de anderhalvemetermaatschappij.”

Nieuwe risicogroepen

Mensen met betalingsachterstanden wachten vaak erg lang voordat ze hulp zoeken, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Daarom moet de gemeente goed letten op nieuwe risicogroepen, zoals jongeren (schoolverlaters), zelfstandigen en flexwerkers – zonder daarbij de huidige groepen uit het oog te verliezen. De grote verscheidenheid aan oorzaken en doelgroepen bij schulden vragen om een brede aanpak van schuldhulpverlening.

Nieuwe drempels

Om de medewerkers van de gemeente te beschermen zijn onder meer de gebouwen van Werk & Inkomen en de ondersteuning in de wijken gesloten. Het contact met inwoners verloopt uitsluitend telefonisch of digitaal. Dit zijn noodzakelijke maatregelen, maar hinderen inwoners die niet online hun weg kunnen vinden. Dit maakt de drempel voor mensen met (dreigende) schulden alleen maar groter.

Nieuwe taak

Ten slotte krijgt de gemeente door een verwachte wetswijziging binnenkort ook adviesrecht bij de inzet van bewindvoerders; die de financiën regelen voor mensen in de schuldhulpverlening. Ook op deze nieuwe taak moet de gemeente goed voorbereid zijn, zeker nu.

D66 vraagt het college om de situatie in Arnhem snel goed in beeld brengen en scenario’s te ontwikkelen voor de toekomst. “De vraag is niet of het er aan komt, maar wanneer”, benadrukt Andeweg. “We kunnen het niet maken niet voorbereid te zijn als de nood aan de man is.”