Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 12 januari 2020

D66 en PvdA: Gelijke stagevergoeding ook voor MBO-stagiairs

D66 en PvdA hebben het initiatief genomen om, in navolging van de Rijksoverheid, ook bij de gemeente Arnhem de stagevergoedingen voor MBO-stagiairs enerzijds en HBO- en WO-stagiairs anderzijds gelijk te trekken. Met een motie, die inmiddels steun krijgt van een ruime meerderheid in de Arnhemse raad, roepen de partijen het college op om de vergoedingen gelijk te trekken en om ze in de toekomst ook aan te passen aan ontwikkelingen in de markt en bij andere overheden.

Stagevergoeding is geen salaris

D66 ziet de stagevergoeding niet als salaris. Raadslid Mattijs Loor: “De vergoeding gaat om een waardering voor de inzet van de stagiair. Daarom is het logisch dat die voor een MBO-stagiair even hoog is.”

MBO’ers keihard nodig

Belangrijke aanleiding voor het verhogen van de stagevergoedingen is de enorme behoefte, in de maatschappij en bij de gemeente aan goed opgeleide MBO’ers. Loor: “Deze mensen zijn keihard nodig. Dat mogen we als gemeente best laten merken in de stagevergoeding. En misschien moeten we in de toekomst alle stagevergoedingen wel verder verhogen. Een stage is immers een uitstekende manier om studenten kennis te laten maken met werken bij de overheid. Als we op die manier goed opgeleide nieuwe mensen werven, heeft de gemeente daar op de lange termijn veel profijt van.”

De motie komt naar verwachting in januari of februari 2020 in stemming, waarna het nieuwe beleid per september moet ingaan.