Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 26 september 2019

Gezond leven op schone grond

Op woensdag 25 september besprak de Arnhemse raad de aanpak van de bodemverontreiniging bij de Bethaniënstraat. Het is goed dat het college maatregelen wil nemen, nu blijkt dat niet alleen de diepere ondergrond, maar ook de grond waarop de mensen leven, waarop kinderen spelen, te vervuild is voor een veilige woonomgeving.

Niemand zal betwisten dat Arnhemmers moeten kunnen rekenen op veilige grond te leven. Toch is de grond onder een groot deel van de stad vervuild – al is het vrijwel overal onder een goede laag schone grond. Deze leeflaag (bovenste laag grond) moet veilig zijn. En precies dat ontbreekt bij de aarden wal aan de Bethaniënstraat.

Aanpakken en doorpakken

D66 pleit voor het direct verzekeren van de veiligheid door het vervuilde gebied af te zetten met hekken. Vervolgens moet de gemeente de geldende regels voor bodemkwaliteit strikt hanteren en dus de grond daar saneren. Dit kan al op korte termijn, stelt het college. Vervolgens is de vraag voor verdere ontwikkeling van het gebied nu het toch aangepakt moet worden. Wat D66 betreft behoort de optie uitbreiding van het woonwagenkamp daarbij tot de mogelijkheden.

Blijven waarschuwen

De bodemverontreiniging onder Presikhaaf is al jaren bekend, en nog in september 2018 opnieuw onderkend door het college. De eerste bewoners daar werden nog geïnformeerd over de beperkingen door die vervuiling, zoals dat ze niet te diep mogen graven, of geen moestuin kunnen hebben. D66 bracht in herinnering dat nieuwe bewoners ook deze beperkingen moeten horen. Zo houden we goede grond goed.