Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 28 september 2019

Gezamenlijke open brief over toekomst Piet

Op 17 september jl. werd bekend dat bij de landelijke intocht en de Sinterklaasjournaals  alleen nog de roetveegpiet op zal treden. D66 steunt deze modernisering van een piet zonder racisme. Deze wijziging op TV zet de toon voor heel Nederland en het zou Arnhem sieren deze lijn te volgen. Dat vindt niet alleen D66, ook GroenLinks, PvdA, Denk/Verenigd Arnhem, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie delen onze mening. Daarom hebben de verschillende raadsfracties onderstaande gezamenlijke open brief gestuurd naar stichting ‘Die Blide Incomst van Sinterniclaesz’ die de inkomst in Arnhem organiseert. Zodat de intocht van de Sint in Arnhem en het Sinterklaasfeest een feest kan zijn voor ieder Arnhems kind.

Open brief ‘Toekomst Piet’

Geacht bestuur van Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz,

Al jarenlang zorgen u en al uw vrijwilligers voor een lach op het gezicht van heel veel Arnhemse kinderen (en ouders). Maandenlang bereidt u de intocht van Sinterklaas voor. Verhaallijnen worden uitgewerkt, kostuums worden gemaakt, routes over water en land worden uitgestippeld. Menig Arnhems hart gaat sneller kloppen op de dag van de inkomst.

De laatste jaren hebben we echter ook gesproken over de andere kant van het Sinterklaasfeest. Een traditie die niet voor ieder kind een feest is. Eerder concludeerde de Kinderombudsman: “De figuur Zwarte Piet kan voor gekleurde kinderen kwetsend zijn en leiden tot pesten en uitsluiting.” De figuur Zwarte Piet heeft verschillende pijnlijke connotaties met racisme. Om te zorgen dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen kan zijn, vinden we het belangrijk dat we samen kijken hoe we dit kinderfeest kunnen ontdoen van deze kenmerken.

Op 17 september jl. werd bekend dat besloten is om bij de landelijke intocht en de Sinterklaasjournaals Piet te ontdoen van verschillende pijnlijke connotaties met racisme. Dit vinden wij de juiste ontwikkeling. Dit besluit is gevallen na discussies die al decennia lang lopen.

Nu de verandering ook landelijk ingezet is, is dit het moment om ook in Arnhem een stap te zetten. Via deze brief willen wij u dan ook oproepen om mee te gaan in de verandering. Laten we stoppen met de pijnlijke connotaties met racisme, zodat de intocht voor ieder kind een feest kan zijn. Zodat de Sinterklaastraditie de traditie blijft waar mensen een glimlach van op hun gezicht krijgen. En harten sneller gaan kloppen zodra Sint en Piet varen over de Rijn, naar onze mooie stad.

We gaan graag het gesprek met u aan over deze verandering. We zien uit naar de inkomst én de verandering op 16 november.

Met vriendelijke groet, namens de Arnhemse fracties van GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, DENK/Verenigd Arnhem en Partij van de Arbeid,

Mark Coenders, GroenLinks
Susan van Ommen, D66
Nathalie Nede, ChristenUnie
Leo de Groot, Partij voor de Dieren
Talip Aydemir, DENK/Verenigd Arnhem
Vincent Bouma en Eric Greving, Partij van de Arbeid