Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 juli 2019

Arnhem moet kampioen transformeren blijven

De Arnhemse Visie op Transformatie is een groot succes: vele tienduizenden vierkante meters overbodige kantoren zijn omgebouwd tot woningen. Toch stelt het college voor het beleid te beëindigen. D66 raadslid Mattijs Loor wil samen met de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren graag de successen van de visie vast houden en diende daarvoor een motie in.

Arnhem is Nederlands kampioen transformeren, en veel steden kijken daar met jaloezie naar. Lege kantoren transformeren naar woningen is duurzamer dan sloop en nieuwbouw. Ook blijven oude gebouwen deel van de stad terwijl die profiteert van de nieuwe flexibiliteit en toekomstbestendigheid.

Woningtekort

Ondanks eerdere successen is het tekort aan betaalbare woningen nog steeds groot in Arnhem. Er is dan ook nog steeds vraag naar bestemmingswijzigingen. Initiatieven hiervoor zijn kansrijker met een positieve houding van de gemeente, en vooraf duidelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Wel de lusten

In hun motie roepen de drie partijen op om vast te blijven houden aan de positieve aspecten van de Visie: de positieve houding naar transformatie bij de gemeente, de multidisciplinaire aanpak van aanvragen en natuurlijk ook de financiële prikkel tegen leegstand. “Het gaat niet alleen om transformeren van kantoren, maar voor flexibel omgaan met alle leegstaande gebouwen”, benadrukt Loor. “We moeten net zo goed de rode loper uitgooien voor de herontwikkeling van winkelruimtes of bijvoorbeeld het Rembrandt Theater.” Een meerderheid van de raad steunde dit voorstel van D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.