Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 15 mei 2019

Arnhemmers kunnen de politieke agenda mee bepalen

De inwoners van Arnhem kunnen vanaf nu de politieke agenda mee bepalen. De gemeenteraad nam vanavond met overgrote meerderheid het initiatiefvoorstel aan dat dit regelt. Met 50 handtekeningen kan iedere Arnhemmer van 12 jaar of ouder voortaan een onderwerp op de raadsagenda zetten.

Politiek dichterbij de Arnhemmer

Voor de meeste mensen is de politiek een ingewikkelde ver-van-mijn-bedshow. Veel mensen gaan wel stemmen, maar daar blijft het helaas vaak bij. Bijna niemand weet dat de raadsvergaderingen openbaar zijn, of dat ze kunnen komen inspreken. En dat is ontzettend zonde. Burgerparticipatie is een hot item, maar er wordt maar weinig gebruik gemaakt van de beschikbare instrumenten. In Arnhem was het al mogelijk om een burgerinitiatief in te dienen. “Een burgerinitiatiefvoorstel maken is hartstikke moeilijk, dus van die mogelijkheid maakte vrijwel nooit iemand gebruik. Burgeragendering is ook een manier om iets op de politieke agenda te krijgen, maar dan veel gemakkelijker en toegankelijker”, aldus D66-raadslid Susan van Ommen.

Ook jongeren betrekken bij de politiek

Door de mogelijkheid te bieden voor burgeragendering door Arnhemmers van 12 jaar en ouder, gaat de betrokkenheid van de inwoners bij de stad en de politiek hopelijk omhoog. Van Ommen: “Iedereen zou moeten kunnen meedenken, meedoen en meebeslissen over de belangrijke keuzes in zijn of haar leven en de stad waarin ze wonen. Dat geldt ook voor jongeren. Zij zijn de toekomst, dus ook zij verdienen een stem. Jongeren hebben een frisse blik. Dat kan de politiek goed gebruiken.”

Update van de verordening

Met de introductie van de burgeragendering wordt de verordening op het burgerinitiatief geüpdatet. Via een burgerinitiatief kunnen 100 inwoners van Arnhem een concreet voorstel ter besluitvorming doen aan de gemeenteraad. Het burgerinitiatief gaat daarmee nog verder dan de burgeragendering. Voorheen moest het doen van zo’n voorstel op papier gebeuren, maar met de update wordt het ook mogelijk om dit digitaal te doen. Voor burgeragendering zijn 50 handtekeningen nodig, en ook dat kan natuurlijk digitaal. Een burgeragendering zorgt ervoor dat Arnhemmers een bepaald onderwerp op de agenda van de gemeenteraad kunnen zetten. De raad moet er dan over praten. Voor zowel de burgeragendering als het burgerinitiatief geldt nu de leeftijdgrens van 12 jaar. Voor het burgerinitiatief was dit eerder 16 jaar.