Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 27 maart 2019

Jongerenwerkers in plaats van politie

Jongeren die rond het Centraal Station drank of drugs gebruiken zijn beter af met begeleiding door jongerenwerkers, dan door politie. Dit werpt op andere locaties ook zijn vruchten af, dus VVD en D66 vragen zich af waarom op het station een andere aanpak is. Op 27 maart stelden zij hierover de volgende vragen:

Jongerenwerkers op het station

Van verschillende kanten ontvangen wij verontrustende geluiden over het gebruik van drugs en drank door jongeren op en rond het centraal station (en over een paar weken waarschijnlijk weer in de Steile tuin in Park Sonsbeek). Buiten het feit dat dit voor overlast zorgt, gaat het hier om jonge pubers, soms al vanaf 12/13 jaar, die erg kwetsbaar zijn en door de jonge leeftijd waarop ze in deze situatie terecht zijn gekomen, vaak vastlopen op school en thuis. Met als gevolg dat ze in een later stadium een grote kans hebben dat ze jeugdzorg nodig hebben.

Op dit moment heeft vooral de politie haar handen vol aan deze groep. Op andere plekken in de stad, zoals op de Geitenkamp en in de Spoorhoek, wordt succesvol gebruik gemaakt van jongerenwerkers en straatcoaches om overlast te voorkomen, maar vooral ook om in gesprek te gaan met jongeren en hun ouders om te kijken hoe ze geholpen kunnen worden. Op deze manier is er meer grip op de jongeren en kan op tijd worden ingegrepen wanneer dat nodig is.

Daarom hebben VVD en D66 de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de problematiek in en rond het centraal station?
  2. Wat doet de gemeente op dit moment om dit te voorkomen en om deze jongeren (en hun ouders) te helpen?
  3. Is het college bereid te inventariseren de mogelijkheden om jongerenwerkers in te zetten en de raad hierover te informeren?