Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 maart 2018

Compacte stad krijgt vorm bij Groot Rijnwijk

Compacte stad krijgt vorm bij Groot Rijnwijk

Meer woningen in Groot Rijnwijk. Dat is het gevolg van de motie ‘Met het oog op de toekomst’ die de raad op maandag 5 maart bijna unaniem overnam. In deze motie roept D66 raadslid Mattijs Loor op voor meer woningbouw in een compacte stad. “Arnhem verlegt hiermee de richting voor uitbreiding”, constateert Loor tevreden, “Geen waardevol groen opofferen voor woningbouw, dan nog liever de lucht in.”

Arnhem is een aantrekkelijke groene stad. Zo aantrekkelijk dat de stad groeit, en blijft groeien. Tot 2040 zal Arnhem nog 6.000 meer woningen moeten bouwen dan wat vooralsnog gepland is. “Dit mag niet ten koste gaan van het waardevolle groen in de stad”, stelt D66 raadslid Mattijs Loor. “En zolang we slim plannen en bouwen hoeft dat niet.”

Compacte stad

De oplossing zit voor een deel in de stijgende vraag naar wonen in de buurt van het centrum. Deze vraag naar stedelijk wonen gaat vaak gepaard met duurzamer wonen en leven, zoals een voorkeur voor fiets en OV boven de auto. Dit maakt een compactere stad mogelijk zonder toename in filedruk.

Nu goed plannen

Arnhem heeft voor deze uitbreiding nog geweldige kansen. Locaties zoals de Zuidelijke Binnenstad, rond Arnhem Centraal, Coberco en ook Groot Rijnwijk zijn hiervoor ideaal. “Maar met de aantrekkende woningmarkt moeten we handelen voordat plannen vast liggen”, waarschuwt Loor. “De stad van de toekomst moeten we vandaag nog plannen en morgen al bouwen.”

Groot Rijnwijk compact

Naast het sparen van waardevol groen zorgt het toevoegen van extra woningen in dit plan ook voor gemiddeld kleinere woningen: meer middenhuur en betaalbare koop in plaats van vooral hele dure woningen. In zijn motie ‘Met het oog op de toekomst’ roept Loor het college op maximaal in te zetten op extra woningen. De Arnhemse raad stemde hier in overgrote meerderheid mee in.