Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 maart 2018

Arnhem helpt jongvolwassenen met schulden

De Arnhemse gemeenteraad stemde maandag 5 maart in met het ‘revolverend fonds jongvolwassenen met schulden’. Hiermee geeft de gemeente jongeren met schulden weer perspectief, zoals D66 vroeg bij de begrotingsbehandeling 2017. “In november regelden we vijf miljoen om jongeren te helpen”, stelt fractievoorzitter Sabine Andeweg, “Het is fantastisch dat dit nu al verwezenlijkt is.”

Deze maatregel doorbreekt de vicieuze cirkel bij jongeren met schulden. Door onder strenge voorwaarden schulden over te nemen wordt oplopende schuld door extra incassokosten en boetes voorkomen. Bij die voorwaarden hoort de plicht voor die jongeren weer iets van hun leven te maken door opleiding en/of werk. Andeweg: “Niet alleen geven we die jongeren weer een kans op een toekomst, we voorkomen dat de maatschappij en de gemeente op de lange termijn opdraait voor hun schulden.”

Financieel verantwoord

De regeling is financieel verantwoord door het gebruik van een revolverend fonds. Zo wordt het geld nuttig ingezet voor de stad, zonder dat het op de algemene reserves drukt. Het geld voor de schuldenverlichting komt op termijn weer terug in de gemeentekas. “Op de langere termijn wordt Arnhem niet armer, op de korte termijn hebben we wel belangrijke resultaten”, stelt Andeweg trots. “We zijn blij met de brede steun van andere partijen voor deze voorstellen.”