Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 februari 2018

Bomvol Rozet luistert ademloos naar Jan Terlouw

Op woensdag 28 februari bezocht Jan Terlouw Arnhem. In een volledig volgepakt Rozet sprak hij met de toegestroomde Arnhemmers over de noodzaak om ons nu, meer dan ooit, in te zetten voor een leefbare, duurzame stad. Rozet en D66 Arnhem kijken terug op een succesvolle bijeenkomst.

Bijna 300 Arnhemmers trotseerden de kou deze woensdagavond om Terlouw te horen spreken. De schrijver, natuurkundige en voormalig voorman van D66 geniet nieuwe populariteit sinds hij in 2016 in 8 minuten spreektijd bij De Wereld Draait Door heel Nederland mee nam in zijn betoog voor meer vertrouwen en een betere toekomst. Het ‘touwtje uit de brievenbus’ is sindsdien een nationaal begrip.

Een optimistisch Arnhem

Sabine Andeweg, lijsttrekker van D66 Arnhem, opende de avond met een terugblik op het werk van Terlouw. Als schrijver van kinderboeken inspireerde hij naast haarzelf al velen. De grote thema’s in zijn werk zijn ook nu nog enorm actueel. De noodzaak voor verduurzaming, voor vertrouwen in de samenleving en voor de toekomst van onze kinderen. Dit is ook de basis onder het D66-verkiezingsprogramma ‘Optimistisch Arnhem’.

Kansen voor iedereen

In zijn voordracht ging Terlouw uitgebreid in op zijn ideeën over duurzaamheid, de samenleving en de toekomst. Hij begon met een positieve boodschap: We leven in een veilige wereld, een rijke wereld en vooral kánsrijke wereld. De taak van de politiek is het verdelen van deze kansen voor iedereen. Het belang van integere politiek, dienend aan de burgers, het belang van het leren van staatsburgerschap en het belang van vertrouwen in een samenleving waren de rode draad in het verhaal.

Kritische noten

Kritiek schuwde Terlouw niet. Niet alleen de gemakkelijke kritiek op Amerika en Trump. Ook op doorgeschoten marktwerking. Op de staat van de democratie in Nederland. Op de eigen partij, het afschaffen van het referendum en de zogenaamde kroonjuwelen. De enige bestuurlijke vernieuwing waar hij waarde aan hecht is het districtenstelsel. Om de politiek dichter bij de mensen te brengen, en het Randstadbeleid te kunnen doorbreken.

Gesprek met de stad

Bij de ruimte voor vragen en discussie werd nader ingegaan op het districtenstelsel en vertegenwoordigende democratie, het recht om plichten te hebben en de uitsluiting van partijen met ongrondwettelijke standpunten. Na afloop bleven geïnspireerde bezoekers en kandidaat raadsleden van D66 nog lang napraten over hoe de boodschap van Terlouw door kan werken in de Arnhemse samenleving.

De avond is integraal uitgezonden op de facebookpagina van D66 Arnhem, en binnenkort terug te kijken op www.d66arnhem.nl/terlouw.