Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 31 januari 2018

Zero tolerance discriminatie uitzendbureaus

D66 is geschrokken van de discriminatiebereidheid van uitzendbureaus. Onlangs toonde Radar aan dat 47% van de bureaus mee wil werken aan het selecteren van personeel op basis van afkomst. “Het is stuitend dat dit pas aan het licht komt doordat dit ‘toevallig’ onderzocht is”, stelt D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg. “Dat moet anders! Discriminatie moet volledig worden uitgebannen in alle sectoren. Branches moeten streng voor zichzelf zijn en wij streng op de branches.”

D66 wil dat de gemeente mystery guests inzet tegen discriminatoire praktijken in verschillende sectoren. Ook moet de gemeente in gesprek gaan met sectoren om samen naar snelle oplossingen te zoeken.

Onderzoek discriminatie

Uit de steekproef van Radar blijkt dat de helft van de verzoeken om te discrimineren, niet worden geweigerd. “Discriminatie is het ergste dat er bestaat”, stelt D66 commissielid Susan van Ommen. “Worden uitgesloten om wie je bent en niet op basis van wat je doet. Voor D66 is iedereen gelijkwaardig; iedereen heeft recht op gelijke kansen. Discriminatie moet worden bestreden en bestraft.”

Verhoog aangiftebereidheid

Aangifte doen van discriminatie gebeurt nog veel te weinig. Ook uitzendbureaus zelf kunnen aangifte doen wanneer zij een verzoek krijgen om personeel te selecteren door te discrimineren. Discriminatie is niet altijd zichtbaar voor de werkzoekende zelf. Andeweg: “Discriminatie kunnen we alleen uitbannen als er streng op nageleefd wordt. Door bedrijven zelf en door de politie. Daarvoor is het nodig dat meer mensen aangifte doen wanneer zij discriminatie zien of ervaren.”

Raadsvragen

Voor de volgende raadsvergadering heeft D66 samen met de PvdA en GroenLinks vragen over discriminatie door uitzendbureaus voorbereid.