Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 23 oktober 2017

Arnhem tekent het Schuldvrij!-manifest

“De overheid is vaak zowel de grootste als de onredelijkste schuldeiser”, constateert D66 commissielid Susan van Ommen. Samen met PvdA’er Ria de Vries vroeg zij in de raadsvergadering van 23 oktober aan het college zich aan te sluiten bij het Schuldvrij!-manifest.

Op 17 oktober jl. stond in de Gelderlander dat 1 op de 8 á 9 kinderen in onze stad in een bijstandsgezin opgroeit en maar liefst 22% van de Arnhemse huishoudens in armoede leeft. Veel daarvan hebben te maken met schuldenproblematiek. De wijkcoaches geven aan dat het merendeel van de aanvragen die ze binnenkrijgen, voor schuldhulpverlening zijn.

Boete op armoede

Niemand wil schulden; vaak ontstaan ze door het verlies van een baan, een scheiding, ziekte, of als gevolg van laaggeletterdheid. Wat de reden ook is, als je echter eenmaal schulden hebt, is het door de snel oplopende bijkomende kosten vrijwel onmogelijk om er weer vanaf te komen. Van Ommen: “Een boete voor te laat betalen is een boete op armoede.”

Schuldvrij!-manifest

In het Schuldvrij!-manifest staan vijf aanbevelingen aan de landelijke politiek om het schuldenprobleem in Nederland op te lossen. D66 en de PvdA zijn blij met deze aandacht voor de schuldenproblematiek. “Mensen met schulden hebben hulp nodig in plaats van een deurwaarder”, aldus Van Ommen. “Met goede schuldhulpverlening vooraf voorkom je dat je later nog meer moet uitgeven aan armoedebeleid.”

Wethouder Gerrie Elferink was het hier volledig mee eens. Binnenkort zal dan ook de gemeente Arnhem prijken bij de ondertekenaars van het manifest.