Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 27 maart 2017

Diftar: scheiden gaat lonen!

Diftar: scheiden gaat lonen!

Op maandag 27 maart stemde de Arnhemse raad voor de invoering van Diftar: gedifferentieerde tarieven voor afvalscheiding. Arnhemmers betalen nu een vaste afvalstoffenheffing op basis van hun huishouden. Met Diftar gaat men betalen voor de hoeveelheid restafval die men weggooit. “Een veel eerlijker systeem op basis van ‘de vervuiler betaalt’,” stelt D66 raadslid Yvonne van Hamersveld enthousiast. “Goed voor de planeet, én goed voor de portemonnee.”

In het Afvalplan 2012-2020 staat de ambitie van Arnhem om in 2020 tot 60% hergebruik te komen. ‘Omgekeerd Inzamelen’ is een eerste stap de nu al een belangrijke impuls hiervoor geeft. Diftar is de vervolgstap. Hiermee wil Arnhem de landelijke milieudoelstellingen voor huishoudelijk afval realiseren. Bijkomend voordeel is dat inwoners invloed krijgen op de hoogte van hun afvalstoffenheffing: afval scheiden gaat lonen.

Afval = grondstof

Hoe beter afval gescheiden wordt, hoe meer hergebruikt kan worden als nieuwe grondstof. Daarmee is hergebruik niet alleen veel duurzamer dan verbranden of begraven, het levert geld op. D66 wil uiteindelijk naar een circulaire economie waarin alle afval wordt hergebruikt.

Goed voorbeeld…

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft al Diftar. Daar blijkt na een gewenningsperiode geen stijging van het zwerfafval en een spectaculaire daling van de hoeveelheid restafval. Van Hamersveld: “Onze keuze voor Diftar is principieel. De vervuiler betaalt voor zijn levensstijl. Of meer positief: een duurzame levensstijl gaat ook financieel lonen. We verwachten dat ook Arnhemmers met Diftar niet alleen beter scheiden, maar ook duurzamer inkopen. En dat is goed voor onze planeet én stad.”

Scheiden gaat lonen

Na een verhit debat stemde de raad uiteindelijk voor het voorstel. “Het succes van Omgekeerd Inzamelen en het project 100-100-100 toont het enthousiasme waarmee Arnhemmers hun steen willen bijdragen aan een betere toekomst”, stelt Van Hamersveld. “Als hiermee ook nog een financiële prikkel voor goede afvalscheiding komt wordt het helemaal een succes.”