Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 18 april 2016

Arnhem krijgt LHBT-vriendelijke verkeerslichten en regenboogzebrapaden

Arnhem staat stil bij de acceptatie van LHBT’ers. Binnenkort zelfs letterlijk. Want nog voor ‘Coming Out Day’ op 11 oktober zal de stad gesierd worden met regenboogzebrapaden en LHBT-vriendelijke verkeerslichten. Dit zei wethouder Ron König toe op vragen van D66 raadslid Susan van Ommen.

“In Arnhem heeft iedereen de ruimte om in vrijheid te leven en wordt iedereen respectvol behandeld, ongeacht sekse, afkomst, nationaliteit, geloof of seksuele geaardheid”, staat op de eerste pagina van het Arnhemse coalitieakkoord ‘Met de stad’. Helaas is de realiteit dat LHBT’ers zich nog steeds niet overal veilig en geaccepteerd voelen. Het woord ‘homo’ wordt nog altijd veelvuldig gebruikt als scheldwoord, ook in onze stad. De sociale acceptatie van LHBT’ers verdient daarom blijvende aandacht.

Statement voor acceptatie

Arnhem is een van de 43 regenbooggemeenten. Dit zijn gemeenten die een actief beleid voeren voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). D66 wil dat de stad een zichtbaar statement maakt dat ze diversiteit omarmt. Dit kan heel goed met het plaatsen van LHBT-vriendelijke verkeerslichten en regenboogzebrapaden op een prominente plek in de stad. Van Ommen: “Bij zo’n verkeerslicht of zebrapad sta je letterlijk stil bij de acceptatie van LHBT’ers.”

Regenboogzebrapaden

In de raadsvergadering van 18 april vroeg Van Ommen om zo’n statement. Hierop zegde wethouder König, die voor de gelegenheid zijn roze stropdas uit de kast had getrokken, toe dat de gemeente in ieder geval voor Coming Out Day op 11 oktober zal beginnen met de aanleg van de veelkleurige oversteekplaatsen.